|
Etyeki
Borút Egyesület
BORÚTI
KARTA A borút programhoz csatlakozni kívánó vállalkozók minősítése az alábbiakban felsorolt kritériumok alapján történik. A minőségi bizonyítványt elnyert tagok kötelesek tiszteletben tartani a Borúti Kartát. I.
Nyitvatartás
A turista szezon idején (május 1. - október 1.) biztosítani kell a rendszeres nyitva tartást, vagy elérhetőséget. ˇ A nyitvatartási
rendet (elérhetőséget) ki kell függeszteni az egység bejáratánál. ˇ Nyitvatartási
időben ügyeletet kell biztosítani a helyszínen, vagy a kifüggesztett címen. II.
Vendégfogadás
Legalább 2-4 fő egyidejű fogadásának feltételeit kell biztosítani ˇ A maximális
fogadókapacitást meg kell határozni és fel kell tüntetni a fogadóhelyen. ˇ Biztosítani kell
a jó megközelíthetőség (köves, burkot úton) és parkírozás (50-100 méteres
körzetben) feltételeit. ˇ A vendégfogadó helyiségeknek
és a környéknek mindig tisztának és gondozottnak kell lenniük. ˇ Előnyös, ha a
vendéglátóhely kialakításában követi a táji és építészeti tradíciókat és
illeszkedik a borút arculatához. III.
Felszereltség
A belső és külső tér kialakításának és berendezésének kulturáltnak kell lennie és a vendég kényelmét kell szolgálnia. ˇ A fogadóhely
közelében a meghatározott létszámnak megfelelő mellékhelyiség(ek)nek és kézmosónak kell a
vendég rendelkezésére állnia. ˇ A megfelelő
világítás biztosítása szükséges. ˇ A helyiségeknek
és a felszerelési tárgyaknak is gondozottaknak kell lenniük. ˇ Virág és
jellegzetes helyi tárgyakból álló dekoráció ajánlott. ˇ
Épületen kívül jól látható helyen ki kell függeszteni
a borút minősítési kerámia védjegytáblát. ˇ Meg kell határozni
és a vendég rendelkezésére bocsátani a vendégfogadás jellemzőit (pl. előzetes
bejelentés igénye, nyelvhasználat) és a szolgáltatás(ok)
tarifáit. IV.
Információátadás
A minősített vállalkozóknak be kell kapcsolódniuk a Borúti információs rendszerbe. A vendéglátónak felkészültnek kell lennie az információadásra a helyi látnivalókról, a többi turisztikai szolgáltatásról, a gasztronómiáról, a helyi termékekről, a vidék borkultúrájáról. V.
Borkóstolás és borértékesítés
Csak minősített (Nébih által bevizsgált,
engedélyezett) borok forgalmazása lehetséges. ˇ A kínált borok
80%-nak helyi borvidéki termékeknek kell lennie. ˇ A kóstolás végén
a vásárlást nem lehet kötelezővé tenni. ˇ A kóstoló poharak
talpas üvegpoharak legyenek és tökéletes tisztaságúak. ˇ A bort az ideális
hőmérsékleten kell kínálni. ˇ Borértékesítő
helyen az árlistát a vendég rendelkezésére kell bocsátani. ˇ A kiállított és
kínált borokról írásos tájékoztatóval kell rendelkezni. ˇ Saját termelésű
borral nem rendelkező vendéglátók csak palackos bort kínálhatnak és
értékesíthetnek. Folyó bor eladása csak saját termelésű borból
lehetséges. |