2091 Etyek, Körpince köz 4.
 email: borutetyek@gmail.com
Nyitott pincék - Éttermek - Szálláshelyek - Látnivalók

Az Etyek-Budai Borvidék három jellemző és jelentősen különböző körzete a Budai, az Etyeki (vagy Északkelet Fejér megyei), illetve a Velencei-tó fölötti (vagy Dél-, Délnyugat Fejér megyei). A felsorolt területeken eltérő földrajzi és éghajlati (összességében termőhelyi) viszonyok uralkodnak, ennek megfelelően a szőlő-fajták borainak jellemzői is mások.
Az alábbiakban az Etyeken és közvetlen környékén jellemzô fajták tulajdonságait részletezzük:

Chardonnay
Egységes szerkezetű, komplett borának sajátossága a mélyen gyümölcsös, esetenként "tropikális" illatvilág, amelynek szimbiózisa a rendkívül sokszínű savérzettel szigorú rendet alkot. Az illatot és savhátteret masszív ízegyüttes köti össze. Szüreti időpont alapján több típusú bor készíthető belőle. Nem hivalkodó, de határozott egyénisége új tölgyfahordós érlelésre is alkalmassá teszi.

Sauvignon Blanc
A klasszikus, keserű, zöld, egzotikus illat (bodzavirág, csalán, bürök stb.) rendkívüli zamatgazdagságot ellenpontoz. Ízében is a kellemesen agresszív, zöldes karakter a fő irányvonal. Az itt termett szőlő borai disztingváltan harsány, szinte a bársonyosságig lefinomult savaikkal, azok tartósságával, bonyolultságával, rafináltságával messze kimagaslanak más vidékek borai közül.

Királyleányka
Évjárat- és szüretérzékeny fajta. Kedvező esetben már virágillatával (jázmin, petúnia, kökörcsin) lenyűgözi a fogyasztót. Ezt az élményt fokozza a játékosság élvezetét növelő, nem túl bonyolult, de roppant ízletes savakkal méltóképp lezárt könnyed ízegyüttes. Gyengébb évjáratban durva, nem igazán szerethető a bora.

Szürkebarát
Egyénien különleges, fűszeres illata titkot sejtet, felcsigázza a kóstolói érdeklődést. Ez a tartalmas illat a várakozásokat igazolva magabiztosan vezet át a zamat élvezetére. A telt ízek széles fundamentuma lehetőséget ad egy kis pihenőre, meditációra: centiről-centire haladva hódítja meg az ízlelés teljes felületét, feloldva teret és időt. Az andalító hatást a savak szépséges robbanása töri meg, katarzissá fokozva az élményt.

Olaszrizling
A termőhely leginkább a késői érésű fajta végsőkig leegyszerűsödött borának minőségét határozza meg. Ez adja szépségét is, hiszen harmóniájának megőrzésével támaszkodik legnagyobb értékére, a finom savra. Nagy évjáratokban megjelenik fő jellemzője, a keserumandula utóíz. Általában vékony, de nem jelentéktelen a bora. Megbecsült, bár nem karakteres fajtája a borvidéknek.

Zenit
Nyughatatlan, vibráló jellege már tüntetően alkoholos illatában megjelenik, amelynek mazsolás kiegészítése izgalmasságát, rejtélyességét fokozza. Tüzes zamatokkal tombol tovább a bor, vastagsága, teltsége zabolátlan. Ezért okoz fájdalmas hiányt sok esetben a lágyság érzetét keltő, ellustult sav. Egyszüretű bor, ha ez jó időben történik, a nem túl elegáns, de érdekes savérzet talányosan feszessé teszi őt. Élvezhetően érett borrá ritkán válik.

Zöldveltelini
Összetéveszthetetlen, őrölt borsos, paprikás illata annyira behízelgő, hogy megbocsátható néha kissé jellegtelen zamata, amit súlyosbíthat annak bántó rövidsége. Ha kedvező az évjárat és kapzsiságból nem terheljük túl, barátságos zamategyüttessel, harmonikus savakkal hálálja meg. Soha ne várjunk tőle annyi bájt, kedvességet, "tapintható, fogható" karaktert és hosszú lecsengést, mint világszerte kedvelt fajtatársaitól, de becsüljük meg a hétköznapok e nemes italát.

Cserszegi fűszeres
Nemesítői telitalálat. Remekül ötvözi a fűszeres és muskotályos jellegű fajták pozitív vonásait. A keresztezéshez felhasznált két európai szőlőfajta jellegzetessége nem jelenik meg direkt módon az utódban. Értékeik viszont ötvöződnek és olyan tulajdonságokat is felfedezhetünk, amelyek az ősöket nem jellemezték, mint például a markáns savkarakter. Ez az élénk, lüktetôen friss savérzet a váza a kellemesen sokoldalú fűszeres zamatnak és a muskotályos háttérfinomsággal megtámogatott fűszeres illatnak. Az illatintenzitás, annak tartóssága, stabilitása meghatározó értéke a fajtának. Ha kellően bátrak vagyunk és vállaljuk a kockázatot, megható szépségű "Spätlese" különlegességgel ajándékozhatjuk meg magunkat és a borkedvelőket.

Rajnai rizling
Roppant értékekkel bíró fajta, amely sokat nyújt, csak keveset tudunk beszélni róla. Semmihez nem hasonlítható. Illetve csak a Rajnai rizlinghez hasonlítható. A rizling. Kellemes illata elvarázsolja az orrot, így könnyen belefeledkezik az ember. Egyszerűen csak élvezetes, végtelen, bűbájos. Kortyonként döbbenünk rá a megfoghatatlanra. Ugyanazt isszuk, kóstoljuk és mégis minden cseppje más. Újra és újra próbáljuk megfejteni az üzenetet, míg csak ki nem ürül a pohár, mégsem sikerül közelebb jutni a borhoz. Gyűjtésre alkalmas bor, évtizedek múltán megkóstolva sem csalódunk benne. Kiismerni viszont akkor sem fogjuk.

További fajták
Tramini, Sárga Muskotály, Pinot Blanc, Juhfark, Irsai Olivér, Pinot Noir, Zengô, Zefír